miercuri, 9 septembrie 2009

În linii mari despre ‚Queer as Folk’

Publicat de FLORIN la 11:28

‚Queer as Folk’ este fără ezitări cea mai cunoscută serie gay din toate timpurile. Produsă de Showtime şi Temple Street Productions timp de cinci ani ( 2000- 2005) e serialul cu cel mai mare succes, la concurenţă cu ‚The L Word’ ( produs tot de SHOWTIME). Să vă spun că nu am apucat să îl văd?

Am urmărit aproximativ un sezon din serial pe PRO7 ( adică nu am înţeles nimic, fiind în germană). Nu ştiu nici măcar ce sezon era, dar ştiu că nu ratam niciun episod deşi ora de difuzare era una târziu în noapte. M-am oprit la finalul sezonului respectiv. Am mai încercat să îl mai văd cu Ionutz anul trecut şi nu ne-a prins. Mai încerc o dată toamna asta când luăm fiecare episod în parte şi îl comentez ( sper eu comentăm) pe acest blog. Sunt chiar curios cât de mult înseamnă acest serial şi cât de puternic este mesajul său dincolo de scenele de nuditate pe care le ştim. Sper să descopăr un serial real.

Serialul este bazat pe seria cu acelaşi nume britanică, bucurându-se însă de o recunoaştere mult mai mare la nivel mondial. România face însă parte din ţările care nu au difuzat serialul ( şi după cum se arată probabil va mai dura ceva până când vreun post de televiziune va face acest pas). Dar nu de puţine ori, pe alte bloguri gay româneşti am văzut făcându-se referiri la acest serial, ceea ce înseamnă că este cunoscut foarte bine şi aici. Sper că nu sunt ultimul gay care nu a văzut serialul.

Pentru cei interesaţi să vadă serialul, dar au probleme cu engleza, îi informez că au început să apară şi subtitrări în limba română. Pentru sezonul 1 puteţi descărca subtitrarea aici.

Voi ce spuneţi de serial?

18 comentarii on "În linii mari despre ‚Queer as Folk’"

Anonim spunea...

Serialul e super, trebuie sa-l vezi obligatoriu :) Te avertizez ca este si foarte exagerat, eu personal n-am intalnit pe nimeni care sa se asemene cu personajele din film. Si nu trebuie vazut de parintii tai sau ai lui Ionutz pentru ca o sa-si faca o impresie proasta de voi si de gay in general. Mie mi s-a spus de catre o persoana draga "si tu esti ca astia?? e grav..."

Me spunea...

al 5-lea sezon nu l-am vazut, mi s-a parut cam tras de par..la celelalte 4 am sarit cateva episoade. recomand tuturor sa incerce sa urmareasca serialul de la primul sezon ca sa inteleaga tot ce se petrece.
Brian rules!!!!

I. on 9 septembrie 2009 la 22:04 spunea...

Mi-a placut , dar am pornit de la premiza ca este gen "Sex in the city".L-am vazut cam acum un an si jumatate iar cand am ajuns la sezonul 5 mi s-a parut ca serialul nu mai mentine ritmul .Este putin caricatural(sau mai mult uneori), dar am apreciat umorul; am preferat subploturile,in ce priveste relatia dintre cele 2 personaje brian si justin,in unele momente nu mi s-a parut ca actorii fac clic.Metamorfozele personajelor au fost declansate in general de motive intalnite in soap opera le-as fi vrut mai originale, sau momentul transformarii lui Brian Kinney imi amintesc ca m-a dezamagit.Dar a trecut ceva timp de cand l-am vazut. Va urez vizionare placuta :)poate reusesc si eu sa vad tot sezonul 5.

Unknown on 9 septembrie 2009 la 23:11 spunea...

E super serialul, mie cel mai mult mi-a placut prima serie, restul mi s-a parut cam lungit. Cred ca astia care l-au facut nici nu sperau sa mai faca inca 4 serii. Personajele sunt niste steriotipuri, nu ai cum sa te identifici cu ele. Merita vazut fiecare episod. Eu l-am luat de pe torrente si spre surprinderea mea a venit foarte repede.

FLORIN on 10 septembrie 2009 la 09:33 spunea...

de încercat îl voi încerca sigur. vă voi spune ce părere am de el.

@ iris: ar fi bine de ar fi în genul 'sex and the city'. eu zic că serialul acela a fost un întreg. ;)

kriptmelody on 10 septembrie 2009 la 11:33 spunea...

eu tocmai am dat download la primul episod :) m-au cucerit prezentarea ta si parerile celorlalti care au scris aici. sper sa ma incate si pe mine :)

I. on 10 septembrie 2009 la 22:09 spunea...

:)asta am asteptat de la serial, dar nu a fost la nivel 'sex and the city'.Daca nu ti-a placut nici prima data, eu spun ca dupa sezonul 1 termini experimentul :P

Anonim spunea...

Eu m-am indragostit de acest serial - si nu sunt o consumatoare de soap-opera sau telenovele.
Fiind in concediu, la sfarsitul lunii august mi-am permis un maraton Queer as Folk, vazand toate cele cinci serii (marturisesc ca pana atunci habar n-am avut ca exista. Am dat intamplator peste el pe net).
Mi-a placut atat de mult incat pur si simplu am facut vreo 2-3 nopti albe, n-am putut sa ma dezlipesc. Si nu pentru scenele de sex (Doamne iarta-ma, am vazut altele si mai si), nu neaparat pentru ca personajele principale sunt doi "gorgeous men" cum zic americanii, ci pur si simplu pentru faptul ca reflecta - probabil in proportie de 90% - viata si problemele cu care se confrunta "comunitatea gay" intr-o tara cat de cat deschisa la minte si mai ales pentru faptul ca sunt fascinata (inexplicabil pentru o femeie heterosexuala) de stilul de viata gay.
E adevarat ca unele momente sunt exagerate sau unele scene sunt putin trase de par si treneaza, dar, pe ansamblu, mi s-a parut suficient de realist.
Aici mai trebuie sa spun ca se pare ca exista si o explicatie stiintifica: s-au facut studii si cercetari si se pare ca cei mai mari consumatoari de filme (artistice sau porno) si literatura gay sunt femeile heterosexuale. Asa ca... nu garantez ca voi doi o sa aveti rabdarea sa-l urmariti pana la capat sau sa va placa.
Acum, in legatura cu ceea ce spunea cineva ca serialul este foarte exagerat si ca n-a intalnit pe nimeni care sa se comporte ca personajele din film recomandarea mea este sa cititi literatura gay. Si nu vorbesc neaparat de cartile scrise de femei care, ca sa spun asa, sunt cumva la a doua mana, ci de cele scrise de autori gay care in mod sigur isi expun propriile experiente sau macar ale prietenilor, cunostintelor. O sa vedeti teme si subiecte comune: coming-out, oprobriul parintilor (sau acceptarea acestora), fuga de acasa, lupta pentru acceptarea propriei sexualitati, frica de parerea celor din jur sau din contra curajul de a-si afisa propriul stil de viata, viata de club cu aventuri de o noapte sau de o ora, "camerele din spate" ale cluburilor (deci Babylon-ul din serial nu este cu nimic exagerat), dar si povesti de dragoste la prima vedere, pasiune, casatorii, etc.
Eu marturisesc ca am o colectie destul de mare de astfel de carti -ebook-uri. Bineinteles ca sunt in engleza pentru ca nu stiu ca in romana sa existe asa ceva.
Aici vine si rugamintea mea: deschideti o tema de discutie care sa se refere la literatura de genul acesta pentru ca mie mi se pare ca cititul este o super metoda de educare a celor care au probleme cu acceptarea homosexualitatii (urasc cuvantul asta). Nu stiu insa cata lume mai citeste in ziua de azi...
Un singur lucru mai am de spus, care vine in sustinerea a ceea ce am scris mai sus - ma iertati ca m-am intins atat. Intamplator, ma conversez pe mail, mai mult sau mai putin periodic, cu unul dintre autorii americani gay de literatura gay. Este abia la inceput (nu stiu ce varsta are, nu stiu cum arata), nu a publicat decat doua carti, a treia este programata acum la sfarsitul lunii septembrie, dar primele doua l-au lansat cumva peste noapte, cu review-uuri excelente din partea unor autori consacrati in tipul asta de literatura. Nu fac chestii de genul asta deloc, dar cartile lui mi s-au parut ca au ceva deosebit si ca urmare mi-am luat inima in dinti si i-am scris un mail pentru incurajare si pentru a-i arata cat de mult mi-au placut cartile lui. Surpriza, mi-a raspuns si nici in ziua de astazi nu-mi dau seama de ce isi pierde timpul cu mailurile mele in conditiile in care are full-time job si mai are si termene limita pentru carti.
In fine, ideea era ca recunoaste ca tot ceea ce scrie reflecta si se bazeaza pe experienta proprie si a celor din jurul lui ca urmare, asta e concluzia mea, daca s-ar citi cartile astea s-ar face pasi uriasi spre acceptare si integrare.

CM spunea...

WoW!
Anonim, esti o resursa fenomenala. Daca ai dobandi un nume pentru noi si daca ai fi dispusa sa imparti cu nou colectia ta de literatura ar fi minunat.

FLORIN on 13 septembrie 2009 la 11:13 spunea...

@ anonim: e posibil să se întâmple la fel. ;))

cât despre ceea ce spui tu, vom încerca să facem ceva, dar nu promitem nimic.

Anonim spunea...

E absolut genial !!!! L-am vazut de 2 ori si sunt heterosexual :) Umorul scenariul muzica toate sunt de nota 10 ! M-a facut sa-mi schimb total perspectiva asupra homosexualitatii.Il tuturor !!!!!!!!!!!

Anonim spunea...

Super serial...il pot numi capodopera filmelor cu tematica gay.
P.S. CINE SPUNE CA "VIATA" PERSONAJELOR NU SE SE APROPIE DE REALITATE...ACELA ESTE UN IPOCRIT.CHIAR SI EXAGERARILE ISI AU POVESTEA LOR SI SUNT SIGUR CA S MULTE PERSONAJE GAY CARE AU TRECUT DACA NU PRIN CAELEASI SITUATII MACR PRIN UNELE SIMILARE.
URMARITI L CA MERITA...

Nuk spunea...

Incredibil serialul. Am inceput sa-l urmaresc de o saptamana, am terminat primul sezon si vreau sa zic ca pur si simplu nu ma pot dezlipi de el. Sunt fata, hetero si sustin comunitatea gay. Personajele sunt bestiale iar actorii sunt minunati, dat fiind faptul ca numai 3 dintre ei sunt gay in realitate.Si desigur cum sa lipseasca cuplul principal format din doi baieti superbi si actiunile la care nici nu te astepti uneori. Te lasa cu sufletul la gura, merita vazut!

Adina spunea...

si eu l-am vazut.mi-a placut extraordinar de mult.mi l-a recomandat un prieten gay, pe care dupa ficare faza faina sau trista il sunam.prima data am facut un maraton, vreo saptamana nu am facut nimic altceva.si acum ma mai uit din cand in cand la anumite faze.anyway, il recomand, chiar e ceva ce merita vazut!

Anonim spunea...

Am început să-l văd după lungi căutări. Îl vizionez online și sunt practic obsedată de el. JustinxBrian nu mai spun : )) Spre deosebire de alții, eu nu am probleme. Mama știe că mă uit, mai intră bunica neinvitată la mine în cameră așa că încui ușa ziua. Noaptea nu am probleme. Cu laptopul în brațe și lumina stinsă : )) Am să fac un review peste câteva momente. Btw, Brian is such a sweety începând cu seazonul doi. Nu fac spoilere, promit xD

Anonim spunea...

Daca nu era acest serial probabil ca nu stiam niciodata ce inseamna sa traiesti asa cum simti. Am "crescut" cu el si mi-a prins foarte bine faptul ca l-am vizionat( mai ales ca a venit fix la momentul potrivit), inainte de a sti cu ce se mananca a fi gay (nu ca ar fi vreo filozofie, dar traim in romania...! Surprinde foarte bine viata gay (baieti, lasati vrajeala)si l recomand cu mesajul ca este material didactic pentru toata lumea! Invatati din el, iar lumea o sa fie una mai buna..!

mona spunea...

Este o lectie de viata acest serial! Mi-a intrat pe sub piele si a devenit cumva o parte din mine. Nu sunt gay si mereu am simpatizat comunitatea gay pt ca am o problema cu discriminarea in general, dar acest serial m-a facut sa fiu mult mai vehementa si radicala. Sustin egalitatea si voi lupta in felul meu impotriva discriminarii de orice forma pana in ultima clipa a vietii mele. Homosexualitatea nu trebuie "tolerata" si "acceptata". Homosexualitatea este normalitate! Punct! Esti gay si citesti aceasta postare? Nu stiu prin ce ai trecut, cat de greu a fost pt tine, dar vreau sa stii ca iti sunt alaturi, esti ok, nu esti diferit, esti un om normal!

Rox on 23 iunie 2016 la 08:30 spunea...

Buna, am vazut pe sarite sezoanele dar am inteles ideea..ceea ce nu inteleg este povestea lu' Brian si Justin ...adica mai raman impreuna ? Justin pleaca la New York, nu se casatoresc deci nu este nimic sigur ca raman un cuplu plus ca la plecarea lu' Lindsay si Melanie, Brian ii spune lu' Lindsay ca Justin este un egoist care se gandeste numai la el, deci Brian nu vroia sa Justin sa plece desi la incurajat si apoi ultima scena ca era Brian cu Michael in club babylon totul a reinviat erau toti prietenii lor si dansau cu totii, adica clubul se pusese din nou pe picioare ?... cine poate sa imi explice va rog ?

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez