joi, 13 mai 2010

Lady Gaga rămâne gay şi în Tokyo

Publicat de FLORIN la 12:37 2 comentarii
Dacă perfomanţa de la American Idol nu a fost neapărat una din cele mai extraordinare de la Lady Gaga, deşi a dovedit încă o dată cât de fidelă este artista influenţelor gay, în Tokyo aceeaşi Lady Gaga s-a autodepăşit într-o reprezentare impresionantă, cu aceleaşi influenţe gay.

În timpul acesteia doi bărbaţi se sărută pe scenă.

Mai îndrăzneşte cineva să spună că Lady Gaga nu e un icon gay? Urmăriţi videoclipul.

miercuri, 12 mai 2010

3 trailere : Luna verde, The Mormon Proposition, The Swimsuit Issue

Publicat de FLORIN la 14:22 0 comentarii
Luna verde ( 2010, România)



Căutarea de filme gay româneşti a întâlnit în sfârşit ceva interesant. Cu toate că trailerul nu este foarte clar cu privire la implicaţiile gay ale celui mai nou film al lui Alexa Visarion, recenziile găsite pe net sunt cele care îţi fac o imagine mai exactă despre un film ce foarte probabil va cădea în anonimat. Lansat pe 16 aprilie în România, succesul filmului la box office a fost atât de slab, încât a fost retras din cinematografe la mai puţin de o lună de la lansare. Nici recenziile nu sunt foarte grozave. Ceea ce rămâne este o piesă Placebo, o Maia Morgenstern comparată cu Nicole Kidman / Virginia Woolf şi siguranţa ( cel puţin) a unui subplot gay.

The Mormon Proposition (2010)



‚8 : The Mormon Proposition’ priveşte în organizarea Bisericii Mormone din America şi în implicaţia acesteia în cea mai dezamăgitoare experienţă americană recentă pentru comunitatea lgbt : Proposition 8. De fapt, aplicarea Proposition 8 este doar începutul dintr-o serie de măsuri luate în diferite state americane de anulare / interzicere a căsătoriei gay. Dar totul a început în California, teoretic în cel mai liberal stat american. Iar acest început a fost creat de Biserica Mormonă, spun realizatorii documentarului care a primit recenzii împărţite. Prezentat în cadrul Festivalului de la Sundance din acest an, filmul va apărea pe ecranele americane din 18 iunie 2010 în cinematografe selectate.

The Swimsuit Isue ( Suedia, 2009)



‚The Swimsuit Isue’ este cel mai puţin gay film al săptămânii, ceea ce nu înseamnă că este mai puţin interesant. Întotdeauna comediile sportive au fost interesante. ‚The Swimsuit Isue’ promite un mic travesti şi ceva râsete pe seama unor neînotători care încearcă să devină unii profesionişti.

luni, 10 mai 2010

Primul film gay : Different from the others / Anders als die Andern (1919)

Publicat de FLORIN la 14:05 0 comentarii
Filmul face parte din programul Gay Fest 2010.

Pentru o perioadă mult prea lungă de timp homosexualitatea a fost un subiect despre care s-a vorbit prea puţin, iar dacă s-a vorbit evenimentele istorice viitoare au cauzat distrugerea acestor relatări sau cel puţin a multe dintre ele. În cinematografie bineînţeles că nu a fost altfel. Într-o lume în care homosexualitatea era un tabu despre care nimeni nu vorbea şi în care cenzura funcţiona, aproape nimeni nu a lăsat vreo urmă a poveştilor unor oameni asemeni nouă.

În ‚Dickson’s Experimental Sound Film’ din 1894, primul film cu sunet, doi bărbaţi dansează pe durata sa de 23 de secunde. Intenţia regizorului de a simboliza relaţiile homosexuale poate a existat, poate nu a existat. Oricum, poate indirect, neoficial, acesta rămâne primul film gay şi ne bucurăm că ne putem uita la el. E de o valoare inestimabilă.

În 1919, în Germania, apare filmul ‚Anders als die Andern’. Oficial şi indibutabil, inclusiv cu scene de dans între persoane de acelaşi sex, acesta este primul film gay din toate timpurile. Şi e extraordinar.

Finanţat parţial de institutul condus de sexologul Magnus Hirschfeld, care semnează alături de regizorul Richard Oswald scenariul filmului, ‚Anders als die Anders’ s-a dorit educativ. Faptul că acesta a făcut parte din programul institutului lui Magnus Hirschfeld de înlăturare a Paragrafului 175 ( citeşte recenzia ‚Paragraph 175’) devine foarte clar urmărind filmul, care este clar şi unul politic.

Din păcate mesajul său de toleranţă nu a fost înţeles de publicul larg sau de autorităţile statului german, filmul reintroducând cenzura în 1920, cu toate că acesta este lipsit de vreun aspect obscen. Filmul doar spune că există nişte oameni, care se îndrăgostesc, dar care sunt uşor şantajabili datorită unei legi care nu ar trebui să existe.

Valoarea artistică a filmului există dincolo de mesajul politic. Din păcate, filmul va rămâne întotdeauna incomplet pentru o privire clară. Spun incomplet pentru că în timpul regimul nazist, autorităţile au încercat să distrugă orice fel de copie existentă. De aceea, durata sa este de doar 50 de minute, existând numeroase scene care nu apar şi sunt doar povestite în varianta „supravieţuitoare”.

Conrad Veit ( The Cabinet of Doctor Calibari, Casablanca), gay şi în viaţa reală, joacă rolul principal.

Se poate ca eu să fiu subiectiv din punct de vedere artistic, dar ceea ce rămâne nediscutabil este că ‚Anders als die Andern’ este un film de o importanţă istorică ce nu trebuie ratat de vreun ( cinefil) gay.

'Anders als die Andern/Different from the Others' poate fi următit mai jos.

vineri, 7 mai 2010

Trailer scurt-metraj gay TotalGay : Tu?

Publicat de FLORIN la 15:09 3 comentarii
Dacă acum vreo două săptămâni reacţionam dur la „magnifica” primă internetnovelă gay românească, de data asta iată-mă lăudând un proiect TotalGay, care are legătură tot cu lumea filmului. Îmi place că mesajul începe să fie prezentat şi artistic. Poate e chiar mai funcţionabil.

Dincolo de cât de bun va fi sau nu filmul ‚Tu?’ , cel puţin arată profesionist, iar mai mult de atât trailerul chiar e promiţător. Mai multe detalii nu se cunosc, dar le aşteptăm cu interes.

Trailerul.

joi, 6 mai 2010

3 veşti cinematografice foarte bune

Publicat de FLORIN la 15:12 0 comentarii
1. Andy Warhol vine în România, la TIFF. Iată comunicatul oficial :

La cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), publicul festivalier va avea parte de un eveniment de senzaţie.
În seara zilei de 31 mai 2010, de la ora 20.30, sala Auditorium din cadrul UBB va găzdui un experiment audio-vizual cu totul inedit: 13 Most Beautiful Songs... a Soundtrack for Andy Warhol's Screen Tests, un proiect iniţiat şi susţinut de cunoscutul pianist şi compozitor de jazz Lucian Ban (SUA/România), în colaborare cu Mat Maneri (SUA), Silent Strike (România) şi Dan Băsu (România).

Proiectul propune un soundtrack inedit pentru legendarele screen tests ale artistului Andy Warhol. Filmate între 1967-1970, testele lui Warhol prezintă portretele a diferiţi artişti, dansatori, muzicieni, actori, sau simpli "vizitatori" ai "Fabricii" - locul în care Warhol s-a lăsat înconjurat de-a lungul anilor de oameni pe cât de diferiţi, pe atât de interesanţi. Filmările au fost realizate de Warhol pe 16 mm, în alb-negru, fiind proiectate apoi în slow-motion şi rezultând astfel nişte video-uri de 4 minute care surprind diversitatea chipului uman, oferind o largă paletă de protagonişti de la Dennis Hopper, Bob Dylan, David Bowie sau Lou Reed până la diverşi anonimi care au făcut parte din existenţa lui Warhol la "The Factory".

Lucian Ban a fost inspirat de aceste filmări care poartă semnătura lui Andy Warhol ?i a generat proiectul 13 Most Beautiful Songs... a Soundtrack for Andy Warhol's Screen Tests, imaginînd alături de alţi doi muzicieni coloana sonoră perfectă pentru 10 din filmările celebrului artist american.

Mixând muzica electronică, acorduri de jazz şi poezii rostite semnate de Allen Ginsberg sau William S. Burrough, show-ul muzical îmbracă perfect proiecţia atent "controlată" de artistul vizual Dan Băsu, rezultatul final fiind unul pe cât de fascinant, pe atât de intens pentru public.

În cadrul TIFF 2010, proiectul se va bucura în premieră de prezenţa lui Mat Maneri, un celebru violist nominalizat la Premiile Grammy 2006 la categoria Best Alternative Music Album cu albumul Pentagon.


Clujenii de asemenea vor putea vedea anul acesta la TIFF filmul Broderskab, premiat în 2009 la Festivalul de la Roma.

2. Festivalul de la Cannes va oferi premiul său gay. Pentru detalii.

Vestea este binevenită, ţinând cont că de mai bine de 20 de ani la Berlin se oferă premiul Teddy, care anul acesta a mers la The Kids are all right.

3. Antonio Banderas va juca în noul film Pedro Almodovar. Pentru detalii.

Vestea e excelentă, mai ales pentru Antonio Banderas, care nu a mai jucat în ceva bun de ani.

miercuri, 5 mai 2010

Aprilie 2010 în filme de Florin şi Ionutz

Publicat de FLORIN la 17:32 5 comentarii
28 de filme văzute în aprilie de Florin şi Ionutz. 10 din ele vi le recomandăm şi vouă.

1. Pretty Woman ( Florin 5 Ionutz 4,75) Media 4,875
Un clasic rămâne un clasic. Se mai fac comedii din astea romantice?

2. Scent of a woman ( Florin si Ionutz 4,75) Media 4,75
Al doilea cel mai bun discurs dintr-un film, după Charlie Chaplin. Seamănă?

3. The Great Dictator ( Florin 5 Ionutz 4,25) Media 4,625
Două discursuri. Aceeaşi voce. Charlie Chaplin.

4. The Gold Rush (Florin 4,50, Ionutz 4,75) Media 4,625
Chiar şi în goana după aur, vagabondul lui Chaplin este în goana după prietenie şi iubire.

5. A few good men ( Florin 4,50 Ionutz 4,75) Media 4,625
Un film cu câţiva oameni buni, rămâne ca fiecare din noi să hotărâm că sunt aceia.

6. El secreto de sus ojos ( Florin 4,75 Ionutz 4,50) Media 4,625
O oră poţi dormi. A două oră zici : ‚a meritat Oscarul’. Mai ales în comparaţie cu ‚The White Ribbon’.

7. Iisus din Nazaret ( Florin si Ionutz 4,50) Media 4,50
De Paşte am revăzut două filme cu Iisus. Pe când acesta rămâne un mare proiect cinematografic, Passion of the Christ e un mare bâlci.

8. Nea Mărin miliardar ( Florin si Ionutz 4,50) Media 4,50
Cum văd eu scena travesti din Nea Mărin miliardar?

9. Examen ( Florin si Ionutz 4,50) Media 4,50
Aşteptând Caravana cinematografică .....

10. Mulholland Drive ( Florin si Ionutz 4,50) Media 4,50
Voi ce aţi înţeles?

luni, 3 mai 2010

Despre Cocoşul decapitat şi Radu Gabrea

Publicat de FLORIN la 10:50 2 comentarii
Radu Gabrea este un regizor român destul de profilic, mai ales în afara României. Publicul specialist se poate să îl cunoască puţin mai bine decât publicul larg, lucru care nu ştiu cât ţine de promovare, dar este o eroare. Singurul film văzut înaintea acestui ‚Cocoş decapitat’, nominalizat la premiile Gopo, este ‚Noro’, care dincolo de sensibilitatea şi puterea subiectului nu cred că şi-a atins cu adevărat publicul. În 2008, regizorul ni l-a prezentat mai mult ca actor pe Florin Piersic Junior în ‚Călătoria lui Gruber’, un film cu un oarecare succes primit bine ( încă nevăzut).

Dar ceea ce mi-a atras atenţia în filmografia regizorului este filmul cu tematică gay ‚Ein Mann wie Eva’. Lansat în 1984, vorbit în germană, filmul ar fi interesant de văzut. Până voi avea ocazia, am văzut ‚Cocoşul decapitat/Der gekopfte Hahn’.

Producţie austriacă, germană, ungară şi română, filmul are rare pasaje în limba română, cu toate că acţiunea este plasată în România din timpul celui de-al doilea război mondial. Aceasta vrea să surprindă un moment important din istoria saşilor din România, în timp ce ne este prezentată povestea unei prietenii afectate de manipularea nazistă, a unei relaţii dintre un „soldăţel” nazist şi o iubită evreică, a maturizării unui grup de patru adolescenţi.

Introducerea nu este deloc rea, iar pe cât acţiunea evoluează devii curios de relaţia prietenească ( sau nu) dintre cei doi prieteni. Însă de la un moment dat, filmul o ia la fugă. De aceea, inclusiv subplotul gay al ‚Cocoşului decapitat’ se pierde.

Filmul renunţă astfel încet la public. Radu Gabrea nu a avut răbdare cu personajele sale, cu poveştile lor, tranformând filmul într-un rateu.

Scenariul filmul este adaptat după romanului lui Eginald Schlattner, care s-a declarat mulţumit de film.

Filmul poate fi urmărit aici.
 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez